@hayhurstandco

Emerging from lockdown: As the construction sites start up again, we are looking forward to another new-start on site in July this year: our remodelling and extension of a 1980s bungalow in Cromer, north Norfolk.

Set on a sloping site close to the top of the ridge over-looking the town, the existing H-plan, pattern-book home was built on the only flat part of the site where there used to be a tennis court. The building was not designed to maximise the qualities of the site and fails to capture the views of the sea to the north or the woods to the south. Our design flips the living and sleeping accommodation and comprises a series of contemporary, site-specific domestic interventions. The extension takes the form of a cranked plan around an over-sized flint, chimney. In the landscape, tiered, flint planting beds help retain the land whilst extending the language of the new extension up and down the slope to form dedicated garden areas for external amenity.

#cromer #norfolk #houseextension #hayhurstandco #house #architecture #norfolkarchitecture

@hayhurstandco

Emerging from lockdown: As the construction industry begins to get back on its feet, we are looking forward to seeing a number of new projects start on site in the coming months. Green House – a new 5-bedroomed family home in Haringey for a photographer and a teacher – is almost there. Located in a conservation area, the design draws on the green, heavily-wooded backland character of the site and re-interprets the traditional greenhouse as a model of domestic space.
The new home is constructed from cross-laminated timber (CLT) and incorporates planting within a deep polycarbonate elevation to the front of the house. In the centre of the home is a two-storey, glazed atrium that contains the dining space around which curtains can be either fully drawn or – quite theatrically – partially drawn to provide different levels of privacy, openers and acoustic absorbance between different domestic activities. At the first floor the atrium provides a gallery on all four sides from which to access the bedrooms, bathroom and utility space. All the bedrooms look out on to the mature trees that surround the site.

#newhome #haringey #greenhouse #hayhurstandco #greenfacade #familyhome #londonarchitecture #newhouse #architecture #plantsofinstagram #architectsonpaper